Blogiin

Innostus on tärkein voimavara uudistumiseen

Innostus

Kun kuulin ensimmäisen kerran Tekesin innovaatiosetelistä, ensimmäinen ajatus oli että “vihdoinkin”. Toistakymmentä vuotta olen seurannut Tekesin asiakkaana ja kumppanina erilaisia rahoitusinstrumentteja, joilla on pyritty kiihdyttämään suomalaisten pk-yritysten kasvua innovaatioiden kautta. Välillä on ollut innostus ja välillä lamaannus.

Sarjayrittäjänä ja kasvuyrityksien toimitusjohtajana olen oppinut kantapään kautta onnistuen ja epäonnistuen, että innostus on sellainen voimavara, jota vieläkin ihmiset, yritykset ja yhteiskunta hyödyntää vähän tai ei laisinkaan.

Kukaan ei voi väittää, etteikö elämänsä aikana olisi innostunut jostain. Jos palautatte mieleen sen tunteen, kun olette innostuneet, niin eikö se olekin mahtava energiaa antava positiivinen tunne, jolloin kaikki on mahdollista?

Kun olemme innostuneet teemme kaikkemme sen eteen.
Innostuksen voi kuitenkin tappaa. Sen voi tappaa heti työelämässä vaikkapa kieltämällä tai negatiivisella palautteella. Tai sen voi tappaa hitaammin laittamalla esteitä ja antamalla vain ajan kulua.

Jos haluamme saada innostuksen pidettyä yllä ja saada aikaan sen valtavalla energialla lopputuloksia, kannattaa raivata kaikki esteet mieluiten jo etukäteen. Kasvuhakuisuus ja uudistuminen innovaatioiden kautta on harvinaista yrityksille, koska se vaatii ihmisiltä irrottautumisesta arjesta ja out-of-the-box ajattelua. Tämä vaatii oivallusta ja sitten innostuksen. Näitä ei voi pakottaa eikä suunnitella. Mutta niihin voi varautua eli poistamalla esteitä etenemiselle, kun oivallus ja innostus syntyy.

Eräs keskeisin yritysmaailman oivalluksen ja innostuksen esteitä on rahoitus. Tätä varten valtio on luonut Tekesin ja sen rahoitusinstrumentit. Valitettavasti usein rahoituksen haun vaikeus ja hitaus sekä pelot raportoinnin työllistämisestä ovat tappaneet innostuksen heti tai prosessin aikana.

Minulla on isot odotusarvot innovaatiosetelistä. Odotan, että yritykset voivat hakea sen helposti toki täyttäen jotkut saajaan perustuvat kriteerit. Mutta merkittävin muutos olisi se, että kun oivallus ja innostus syntyy, niin yritys voi itse päättää ja käyttää innovaatiosetelin. Silloin rahoitus ei tapa innostusta heti alkuunsa tai sen hakuprosessin aikana.

Muistan erään rahoitushakemukseni, jossa päätös alkoi kestämään (kuukausia). Tiedustelin yhteyshenkilöltäni tilannetta ja vastaus oli, että se on ollut laatikossa, koska usein on hyvä että aikaa kuluu. Olin ensin hämmentynyt ja sitten raivoissani, mutta oikeassahan hän oli. Aika tappaa innostuksen.

Blogiin
Lue lisää