Blogiin

Innovaatioita ja rahoitusta lean-periaatteella

Einstein

Tekes julkaisi nyt tarkemmat ohjeet innovaatioseteli-palvelusta. Kirjoittelin edellisen bloggauksen "Innostus on tärkein voimavara uudistumiseen" ennen tätä tietoa. Tässä muutama vinkki innovaatiosetelin onnistuneeseen hyödyntämiseen.

Innovaatioseteli - mitä tuo mieleen ?

Wikipedia määrittelee innovaation seuraavasti “Innovaatio eli uudennos on jokin uusi tai olennaisesti parannettu, taloudellisesti hyödyllinen tuote, prosessi, palvelu tai keksintö.”

Tekesin ohjeen mukaan innovaatiosetelin käyttökohteita ovat
- tuote- ja palvelustrategian kehittämiseen liittyvät palvelut (mm. muotoilustrategian valmistelu) kokeilut sekä ketterä tuote- ja palvelukehitys
- innovaatioprojektien valmistelu
- innovaatiotoimintaan liittyvät mittaus- ja testauspalvelut
- innovaatiotoimintaan liittyvät soveltuvuustutkimukset ja asiantuntijalausunnot
- tutkimustulosten arviointiin ja hyödyntämiseen liittyvät palvelut

Innovaatiolla ei tarkoiteta pelkästään keksintöä, mutta kaksi oleellista asiaa siihen liittyy: uudistus ja taloudellisesti hyödyllinen.

Tekesin ohjeen mukaan rahoitus haetaan ja saadaan seuraavasti
- Etsi seuraavaksi osaava palveluntarjoaja ja keskustele sen kanssa tarpeestasi. Laatikaa yhdessä työsuunnitelma. Näiden toimien jälkeen tee innovaatiosetelin hakemus Tekesin asiointipalvelussa.
- Innovaatioseteli on voimassa kuusi kuukautta myöntämispäivämäärästä.
- Innovaatiosetelin hyödyntänyt yritys ja palveluntuottaja raportoivat Tekesille projektin päätyttyä.
- Palveluntuottaja lähettää Tekesille laskun. Palveluntuottaja lähettää Tekesille laskun.
- Tekes maksaa rahoituksen laskun perusteella suoraan palveluntuottajalle sen jälkeen, kun Tekes on hyväksynyt raportin.

Seteli tuo mieleen maksuvälineen. Innovaatioseteliä ei voi suoraan käyttää maksuvälineenä, koska se tarvitsee haku- ja raportointiprosessin. Jotta innostus säilyy eikä haun ja raportoinnin työmäärä syö isoa osaa 5000 euron rahoituksesta, kannustan lean-periaatteeseen. Jokainen epäonnistunut haku on myös ylimääräinen kustannus.

Kuinka saat innovaatiosetelin ja sen avulla haluttuja lopputuloksia vähimmällä vaivalla eli lean-periaatteella?

  1. Tärkeintä on valita sinulle sopivin palvelukumppani. Suosittelen valinnassa painottamaan ihmistä eli kenen tai keiden kanssa teet töitä. Aihepiirin osaaminen, kokemus ja palveluinnokkuus ja halu onnistua ovat tärkeimpiä kriteerejä, ei erikseen vaan yhdessä. Haun onnistumisen todennäköisyyttä parantaa,mikäli palvelukumppanilla on kokemusta ja osaamista hakemuksen laadinnassa ja jättämisessä.
  2. Tarkista yrityksesi, aiheesi ja palvelukumppanisi kriteerien täyttyminen. Tässä palvelukumppanisi voi auttaa.
  3. Laadi työsuunnitelma, roolit ja vastuut. Laadi työsuunnitelma erityisesti niin, että hakemuksen käsittelijä ymmärtää sen suhteessa rahoituksen tarkoitukseen ja ehtoihin.
  4. Kerro tavoitteenne. Mitä tarvitsette ja miksi päästäksenne eteenpäin.
  5. Napakka ja selkeä sisältö, mutta ei liian yleinen, on parasta.
  6. Pyydä palvelukumppaniasi auttamaan edellisissä kohdissa.

Teemme jatkuvaa innovointia,tutkimusta,kokeiluja, kaupallistamisia, ketterää tuote- ja palvelukehitysta sekä softaa, joissa kokeilemme käytännössä oppejamme ja opimme jatkuvasti. Rakennamme palveluita ja malleja, joilla innovaatio tavoittaa asiakkaat ja saa heidät ostamaan. Olemme käyttäneet vuosien saatossa menestyksekkäästi Tekesin palveluita ja auttaneet muita hakijoita. Parhaillaan meillä on Tekesin tukema kehityshanke ja julkaisemme mm. oman SaaS-palvelumme.

Toimimme lean-periaatteella. Lyhyellä puhelulla pystymme kertomaan onko meillä edellytyksiä auttaa tai voimmeko suositella sinulle sopivaa palvelukumppania ja miten kannattaa edetä.

ps. Lean pyrkii siihen, että oikea määrä oikeanlaatuisia oikeita asioita saadaan oikeaan aikaan ja oikeaan paikkaan ja oikean laatuisena. Samaan aikaan vähennetään kaikkea turhaa ja ollaan joustavia sekä avoimia muutoksille.(Wikipedia)

Blogiin
Lue lisää